• vloerverwarming zonder gas
  • Je huis verwarmen zonder gas

    Hoe doe je dat precies, je huis verwarmen zonder gas? Hoe pak je de energietransitie van je eigen woning aan? Wat zijn de mogelijkheden en kosten, en levert het je ook wat op? Je leest hier alles over gasloos verwarmen!

    Naar overheidsbesluit moeten alle woningen in 2050 van het gas af zijn. Dat staat ook in het Klimaatrapport van de EU. Een ingrijpende verandering, als je bedenkt dat zo’n 95 procent van de woningen nu nog een gasaansluiting heeft. Toch is deze energietransitie geen slecht idee. Niet alleen omdat we nú wat moeten doen voor het klimaat, maar ook omdat de huidige gasprijzen alles behalve een pretje zijn om te betalen.

    Mogelijkheden om je huis te verwarmen zonder gas

    Om je huis te verwarmen zonder gas zijn er een aantal mogelijkheden. De belangrijkste lichten we hieronder uitgebreid toe.

    Mogelijkheid 1: de warmtepomp
    De bekendste mogelijkheid om je huis zonder gas te verwarmen is de warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel en doet alles wat de cv-ketel ook doet. Alleen de CO2-uitstoot is wel 40 tot 55 procent minder dan die van een reguliere ketel, waardoor het een stuk vriendelijker is voor het milieu.

    Een warmtepomp verwarmt je woning zonder gas door de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Warm water slaat een warmtepomp in een voorraadvat op. Daarom is het apparaat net zo groot als een hoge koelkast. Je moet er in je woning dus wel de ruimte voor hebben. Ook is het belangrijk dat je huis redelijk goed geïsoleerd is. Een matig of slecht geïsoleerde woning wordt met een warmtepomp niet warm genoeg.

    Om je huis gasloos te verwarmen, gebruikt een warmtepomp wel elektriciteit, maar wel veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Maar liefst 80 procent van de energie die een warmtepomp gebruikt, komt namelijk van de eerder genoemde natuurlijke bronnen (de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater).

    Bij een warmtepomp heb je keuze uit een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp. Bij de tweede ga je meteen helemaal van gas af. Dat is de warmtepomp die we hierboven al beschreven. Is die stap nog nét even te groot? Dan kies je voor een hybride warmtepomp die je aansluit op je huidige cv-ketel. Mocht de warmtepomp alleen je woning niet warm genoeg krijgen, dan springt de cv-ketel bij. Ook levert de cv-ketel het warme water in je badkamer en keuken. Zo bespaar je maar liefst 60% gas en maak je eerste voorzichtige transitie naar volledig gasloos verwarmen.

    Mogelijkheid 2: zonneboilercombi
    Een zonneboilercombi is een ander alternatief voor een hr cv-ketel. Vooral als je met meerdere gezinsleden in huis woont en veel water gebruikt, is het een goede optie.

    Bij een zonneboilercombi plaats je zonnepanelen op het dak en staat er in je woning een voorraadvat en geïntegreerde cv-brander. Met zonnepanelen vang je warmte op. Vervolgens zorgen de warmtewisselaars ervoor dat het water in het voorraadvat de juiste temperatuur krijgt. Is er buiten onvoldoende zonlicht om zonne-energie te leveren om het water te verwarmen? Dan heb je de cv-brander als back-up. Die warmt het water verder op tot de temperatuur die nodig is. Een gewone cv-ketel heb je daarom niet meer nodig.

    Mogelijkheid 3: infraroodpanelen
    Infraroodpanelen liggen niet op het dak van je woning, maar gebruik je als bijverwarming in huis. Of je plaatst ze in ruimtes waar je niet heel veel komt, maar die af en toe toch een aangename temperatuur moeten hebben. Zoals een hobbyruimte waar je soms een paar uurtjes zit, waardoor het niet nodig is om de hele ruimte te verwarmen.

    Een infraroodpaneel hang je aan de muur of het plafond of zet je in een ruimte neer. De panelen geven een warmte af die te vergelijken is met de warmte van de zon. Als je daar onder of naast zit, voelt dat heel aangenaam aan. Zelfs als de ruimte zelf eigenlijk niet heel warm is. Dat is handig als de warmtepomp bij hele lage buitentemperaturen net niet genoeg warmte levert.

    Om warm te worden verbruiken infraroodpanelen elektriciteit, maar wel veel minder dan het straalkacheltje dat mensen vroeger als bijverwarming in huis hadden staan.

    Mogelijkheid 4: biomassaketel of pelletkachel
    Je huis verwarmen zonder gas kan ook met een biomassaketel of pelletkachel. In deze ketel of kachel gebruik je organische brandstoffen als pellets, houtblokken of houtsnippers om warmte op te wekken. Met de energie die vrijkomt tijdens het verbranden van deze brandstoffen, warm je het cv-water op.

    Gasloos is een biomassaketel of pelletkachel zeker, maar of het ook goed is voor het milieu en de gezondheid is een tweede. Bij gebruik als sfeerverwarming is een pelletkachel een goed alternatief voor een open haard of houtkachel. Het stoot minder fijnstof uit, waardoor het voor minder overlast zorgt in de buurt.

    Gebruik je een biomassaketel of pelletkachel als hoofdverwarming, dan moet je die in de koude maanden van het jaar de hele dag aan hebben staan. Daardoor gaat er ook een flinke hoeveelheid fijnstof door het rookgaskanaal naar buiten. Woon je in een dichtbebouwde woonwijk? Dan is dat voor de rest van de wijk en je eigen gezondheid niet zo’n goed idee. In een buitengebied zonder buren in de directe omgeving, zorgt het gebruik van biomassaketel of pelletkachel als hoofdverwarming niet voor overlast. Daar kan het een goed alternatief voor verwarmen met gas zijn.

    Mogelijkheid 5: elektrische cv-ketel
    Woon je in een kleine en goed geïsoleerde woning? Dan is een elektrische cv-ketel ook een optie om je huis te verwarmen zonder gas. Deze cv-ketel gebruikt elektriciteit in plaats van gas om je cv-water te verwarmen. De elektrische cv-ketel is er ook als hybride variant. Dan gebruik je hem niet alleen om je woning te verwarmen, maar ook om je badkamer en keuken van warm water te voorzien. Met een hybride variant heb je dus helemaal geen gas meer nodig.

    Omdat ook de kosten voor elektriciteit flink oplopen, is een elektrische cv-ketel voor grotere en slecht geïsoleerde woningen geen goed idee. Dan is je elektriciteitsrekening al snel niet meer te betalen. Wordt het tijdens een hele strenge winter ook voor je kleine woning erg duur? Dan is een elektrische cv-ketel makkelijk aan te sluiten op het bestaande cv-circuit, waardoor je tijdelijk weer gas kan gebruiken.

    Gasloze vloerverwarming

    Je huis verwarmen zonder gas kan ook met gasloze vloerverwarming. Gasloos omdat je kiest voor een warmtepomp, zonneboilercombi, biomassaketel of elektrische cv-ketel om je woning mee te verwarmen. Maar er is ook nog een andere mogelijkheid. Er bestaat namelijk ook elektrische vloerverwarming. Dat voelt net zo comfortabel aan als normale vloerverwarming, maar krijgt zijn warmte altijd door elektriciteit. In combinatie met 100% groene energie, is het een zeer duurzame keuze. Daarnaast bespaar je met vloerverwarming op de kosten, omdat het je woning constanter en gelijkmatiger verwarmt dan radiatoren dat doen.

    Vloerverwarming is heel energie-efficiënt omdat er geen warmte verloren gaat. Het geeft continu een constante warmte af waardoor de temperatuur op iedere plek in de ruimte gelijk is. Omdat de elektrische vloerverwarming de hele dag door een aangename stralingswarmte afgeeft, kan de thermostaat zo’n een à twee graden lager dan bij radiotoren. Dat levert je meteen een besparing op.

    Elektrische vloerverwarming verschilt ook van normale vloerverwarming als we kijken naar de installatie. De vloerverwarming infrezen is niet nodig. De elektrische vloerverwarming zit op een dunne folie die je op de ondervloer en onder de afwerkvloer laat leggen. Het is belangrijk dat de ondervloer een hoge warmteweerstand heeft, zodat er geen warmteverlies naar beneden is. Een afwerkvloer van pvc of marmoleum laat de warmte vervolgens het beste door naar de ruimte die de vloerverwarming moet verwarmen.

    gasloze vloerverwarming

    Voor- en nadelen van je huis zonder gas verwarmen

    Gasloos je huis verwarmen is een energietransitie die we uiteindelijk allemaal moeten maken. Kosteloos is die transitie zeker niet en het vraagt ook de nodige voorbereiding. Waarom is het dan toch aan te raden om de overstap naar het gasloos verwarmen nu al te maken?

    Milieuvriendelijker & duurzaam
    Uiteindelijk moeten we allemaal ons steentje bijdragen aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Je huis verwarmen zonder gas speelt daarin een belangrijke rol. Het staat niet voor niets in de Klimaatplannen van de EU. Hoe sneller je die overstap maakt, hoe meer profijt het klimaat ervan heeft.

    Natuurlijk profiteer je er zelf ook van. Zo is een warmtepomp een hele duurzame keuze. Elektriciteit is duurzaam op te wekken met windmolens of zonnepanelen op je dak. Daarnaast gebruikt een warmtepomp de warmte in de lucht of bodem, waardoor het een heel energiezuinig alternatief voor de traditionele cv-ketel is.

    Geen aardgasaansluiting meer
    Er zijn al nieuwbouwwijken waar geen aardgasaansluiting meer is. Als je daar een kavel koopt en een huis laat bouwen, is je huis verwarmen met gas niet eens een optie meer. Je moet meteen nadenken over de beste, duurzaamste en passendste manier om je huis gasloos te verwarmen.

    Stijgende gasprijzen
    De prijzen van gas en stroom blijven maar stijgen. Het scheelt je al een hoop geld als je geen gas meer gebruikt. De kosten van gas liggen altijd hoger dan die van stroom. Dat komt onder meer door de jaarlijkse vastrechtkosten die je betaalt. Daarnaast is een goede isolatie van je huis een voorwaarde voor gasloos verwarmen. Dat betekent dat de energiekosten ook naar beneden gaan. Wek je daarnaast ook nog zelf energie op met zonnepanelen? Dan is het duidelijk dat er veel te besparen is.

    Een nadeel van je huis verwarmen zonder gas is de investering die erbij komt kijken. Zeker als de isolatie in je woning nu nog matig tot slecht is. Je moet dan eerst investeren in het goed isoleren van je huis. Daarna loont het pas om een warmtepomp of hybride warmtepomp te installeren. Of om te kiezen voor gasloze vloerverwarming. Of om te kiezen voor een gouden combinatie: een warmtepomp, gasloze vloerverwarming, infraroodpanelen en zonnepanelen op je dak. Alles bij elkaar vraagt dat natuurlijk om een flinke investering.

    De kosten van het verwarmen zonder gas

    De kosten van je huis verwarmen zonder gas lopen uiteen. Het hangt af van de keuzes die je maakt. Voor een warmtepomp betaal je gemiddeld tussen de € 13.000 en € 23.000. (Een hybride warmtepomp is een stuk voordeliger, maar dan ben je dus niet volledig gasloos). Bij een zonneboilercombi ligt dat bedrag tussen de € 11.000 en € 15.000. Een biomassaketel is met gemiddeld € 15.000 en € 23.000 ongeveer net zo duur als een warmtepomp. Alleen een elektrische cv-ketel is met zo’n € 2.500 veel voordeliger, maar dit is alleen voor kleine, goed geïsoleerde woningen een optie.

    Aan de grote verandering hangt dus een behoorlijk prijskaartje. Maar daar staan natuurlijk ook flinke besparingen tegenover. Die besparing zie je maandelijks meteen terug in je portemonnee. Daarnaast heb je misschien nog wel ruimte in je hypotheek om de investering te bekostigen. En het loont om ook eens te kijken naar de subsidies van de overheid. Voor veel energiebesparende maatregelen is er een subsidiepotje beschikbaar.

    Offerte nieuwe vloer + gasloze vloerverwarming

    Zeker nu de prijzen voor gas en stroom maar blijven stijgen, is verduurzaming van je woning een goed idee. De terugverdientijd van het gasloos verwarmen van je woning neemt daarmee ook steeds verder af. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning voor elektrische vloerverwarming in combinatie met een nieuwe vloer? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan of kom langs in onze showroom in Dordrecht.

  • allure
  • moduleo
  • Luxaflex
  • ambiant
  • therdex